5de Lustrum Confrèrie du Roux

IMG_8668Op 16 mei bracht een delegatie van Genootschap `t Paaltje een bezoek aan de Confrèrie du Roux in het Belgische Ayeneux onder de rook van Verviers. De delegatie bestond uit Henk, Jose, Fred en Joao.

De Confrèrie du Roux vierde haar 25 jarige bestaan. De feesten staan in het teken van de rauw melkse schapenkaas; een zachte schapenkaas.

De delegatie arriveerde rond de klok van 14:00 uur in het landelijke Ayeneux en werd warm ontvangen door het bestuur van de Confrèrie du Roux. Het bestuur was erg verheugd met het bezoek uit Amsterdam.

Onder de ruim 250 gasten waren er 71 confrerieën vertegenwoordigd. De gasten werden ontvangen in de plaatselijke basisschool. Na het genot van een kopje koffie (of een lekker glas Belgisch trappistenbier) moesten de gasten zich begeven naar de aangrenzende kerk, waar er verschillende plichtplegingen werden gehouden en vele intronisaties.

Joao en Henk werden geīntroniseerd. Onderdeel van de ceremonie was het nuttigen van een stukje heerlijke schapenkaas en een glas wijn.  Aansluitend werden ze met een oude druivenstok en een schapenvel om hun schouders verwelkomt binnen de Confrèrie du Roux. Na de wel bekende langdurige Belgische intronisaties en terug in de basisschool, kregen de gasten een borrel aangeboden.

Later, na een korte autorit door de streek, werden de gasten ontvangen in een grote feestzaal, waar zij aan de vele ronde tafels plaatsnamen. Het was erg leuk dat de delegatie uit Amsterdam aan dezelfde tafel zat met enkele leden van de Confrèrie du Witloof en van het Genootschap van het Kortessemse Fruit en haar Gastronomie. Lucien Hacken van de Confrèrie du Witloof, die enkele jaren geleden tot Paal is geslagen, was aanwezig met zijn vrouw Chantalle.

Het werd een geweldig diner dansant. Er werden lekkere gerechten geserveerd van de onovertroffen Belgische culinaire kwaliteit. Een kleine band zorgde voor de sfeer, en de wijn vloeide rijkelijk. Het was heel gezellig en de gasten hebben genoten tot in de late uurtjes.

Er zijn vele contacten gelegd. Enkele leden van de aanwezige confrérieën hebben te kennen gegeven graag in de toekomst naar een Paaltjesfeest te willen komen.

De delegatie van Genootschap 't Paaltje kan terugkijken op een fantastische dag en kan iedereen een bezoek aan een Belgische confrérie aanbevelen.

Foto's van het 5de Lustrumfeest van Confrèrie du Roux op 16 mei 2015 te Ayeneux.

Beneden een korte fotoimpressie.

IMG_8642

IMG_8660

IMG_8687

IMG_8678

IMG_8693

IMG_8696

IMG_8711

IMG_8718

Comments are closed.